– börjar arbetet för att hyra ut möbler globalt

Senast år 2030 ska Ikea vara klimatpositivt, och ett stort steg deras hållbarhetsarbete är att börja hyra ut möbler. Olika slags tester, med fokus på uthyrning till företagskunder, påbörjas under 2019 på upp till 30 olika marknader, bland annat i Nederländerna, Schweiz, Polen och Sverige. I Sverige startar testet redan under våren. Ambitionen är att även testa i offentlig sektor i ett senare skede.(Dagens Handel, 2019)

– I Sverige vill vi utforska hur vi kan möta företagskundernas behov av flexibla heminredningslösningar samtidigt som vi ökar takten mot en cirkulär affärsmodell, säger Miki Tabakovic, säljchef för företagskunder, Ikea Sverige.

I samband med snabbt föränderliga konsument beteenden och digital utveckling sätts det press på traditionella affärsmodeller. IKEA har satt Sverige på kartan när det kommer till möbler och inredning, därför känns det extra bra att de tar vid ett koncept som Beleco hakar på on-demand ekonomi-tåget.

– Vi har lyssnat på våra kunders behov och det finns ett stort intresse från företag och offentlig sektor att hitta mer hållbara och flexibla sätt att förhålla sig till möbler. Vi vill nu testa hur olika uthyrningsmodeller eventuellt kan se ut, och ifall det är möjligt att genomföra i större skala, säger Miki Tabakovic.

Att Beleco som hyr ut designmöbler får en peer inom industrin, och inte vilken peer som helst utan möbelgiganten IKEA, känns både hoppfullt och nödvändigt. Genom att stora aktörer antar cirkulära affärsmodeller och ansluter sig till den växande skaran användar-baserade företag sätts en ny standard, en grönare standard, som tar det globala hållbarhetsarbetet vidare till nästa nivå.

Källa: Ikea börjar hyra ut möbler, Mona Johansson, Dagens Handel, 3 april 2019 (12 maj 2019)