Visa alla stories

Beleco och Adda (f.d. SKL Kommentus) i cirkulärt samarbete

Ett nytt cirkulärt ramavtal för möbelhantering med it-stöd gör det möjligt för offentlig sektor att dela och återbruka möbler. Adda Inköpscentral tar ytterligare steg mot hållbara avtal där nyttan är tydlig och stödjer behovet hos användarna. Beleco är en av de godkända leverantörerna och har utvecklat en egen mjukvara för ändamålet.

Belecos it-plattform möjliggör cirkulär hantering genom delning av möbler i användarnas organisationer. Det ger redan inköpta möbler ett längre liv och en hållbar hantering.

Från linjär till cirkulär

- Vi har sett ett tydligt behov av att i första hand kunna omhänderta och dela med sig av de möbler som ligger i förråd till ingen nytta. Belecos digitala stöd är en lösning till att arbeta med cirkulära materialflöden och samtidigt minska inköpskostnaderna, säger Caroline Tottie, kategoriansvarig Kontor och Förbrukning på Adda Inköpscentral.

Traditionellt hanteras möbler i en linjär process som innebär att man köper nytt när behov uppstår. Med det nya ramavtalet blir processen cirkulär. Det möjliggör även för mindre aktörer inom bland annat möbelrestaurering att leverera på avtal till kommuner och regioner. Avtalet ger även användarna möjlighet att köpa eller hyra begagnade möbler eller ta hjälp av inredningskonsulter för inredningsprojekt där återbruk ska ligga i fokus.

Stora steg mot hållbar verksamhet

- Vi har arbetat hårt för att för att utveckla den här mjukvaran, säger Andreas Harju, CTO på Beleco. Vi är därför mycket glada över att Adda Inköpscentral ser nyttan med den. Och att de vill ta ytterligare kliv mot cirkularitet och hållbarhet.

- Behovet av den här tjänsten har funnits länge, säger Sabri Zoghlami, Head of Sales på Beleco. Och nu hoppas vi att fler branscher och organisationer upptäcker hur smidigt vårt verktyg är. Och därmed att det faktiskt är ganska lätt att ta stora steg mot en mer hållbar verksamhet.

Produkter i artikeln

Läs mer