Visa alla stories

7 tips på hur du skapar bästa hemmakontoret

Att jobba hemma i pyjamasbyxor kan vara skönt en dag eller två men ska man göra det under en längre period behövs struktur och rutiner för att särskilja privatliv från jobb. Här är 7 tips på hur du fixar ett riktigt bra hemmakontor.

1. Skapa en avgränsad arbetsyta

De flesta av oss mår bäst om inte hela hemmet är en arbetsplats. Såklart bor inte alla så stort att vi kan unna oss lyxen av att ha ett särskilt arbetsrum, men de flesta kan avgränsa en yta som du absolut inte använder till arbete – t ex sovrummet, eller sängen, så att du har någonstans där du kan koppla av när arbetsdagen är slut. 

Foto: Anne Sage

2. Kom ihåg vikten av en ergonomisk arbetsplats!

Undersökningar visar att du presterar bättre om du har goda ergonomiska förutsättningar när du jobbar. Se därför till att du, även hemma, kan sitta och jobba på ett bra sätt. Varva sittandet med att stå och jobba. Ställ in din stol så att du inte får ont i axlar och rygg. Bara för att du sitter hemma ska du inte göra avkall på ergonomin.

3. Ordna en stilren arbetsyta

Gör det snyggt omkring dig. Köp blommor, städa upp på diskbänken och snygga överhuvudtaget till det omkring dig för att göra det trevligt att ”gå till jobbet” där hemma. En arbetsmiljö som är trevlig att gå och sätta dig vid ökar motivationen. Varva med en fikapaus i soffan ibland också förstås.

4. Skapa och följ jobbrutiner 

Många vittnar om att en fast jobbrutin är det bästa för att öka jobbmotivationen även när man jobbar hemifrån. Duscha och att klä dig snyggt – precis som om du skulle gått till kontoret. Schemalägg också dagen så att den inleds med ett morgonmöte med kollegorna. Fasta strukturer är viktigare än någonsin när du jobbar hemifrån. 

Foto: Shengaris

5. Använd digitala kommunikationsvertyg 

Om det är någon gång kollegorna viktiga så är det nu. Behåll kontakten via alla smarta digitala verktyg som finns. Det går faktiskt att även fika tillsammans via Google Hangout, Teams eller Zoom. Gör det.

6. Rör på dig

En positiv aspekt med att jobba hemma är att du förmodligen sparar tid på att inte pendla. Lägg den tiden på att ta en extra morgon- eller lunchpromenad. Motion leder till ett ökat välbefinnande och högre grad av effektivitet.

Foto: via Pinterest

7. Dra nytta av fördelarna

Dra överhuvudtaget nytta av alla fördelar som finns med att jobba hemifrån. Sitt ute i solen när du har telefonmöte, plantera om i blomkrukorna på tiden du sparar på att pendla och strunta i att fixa till dig de där dagarna då tiden är knapp. Det är rätt skönt – eller hur!

Produkter i artikeln

Läs mer