Visa alla stories

Så inreder du kontoret inbjudande och inspirerande

Ett kontor ska vara en plats där både anställda och besökare trivs. En plats där man kan vara effektiv samtidigt som kreativitet uppmuntras. Här är nio tips för att skapa ett riktigt inspirerande kontor.

Kontor kan ofta kännas opersonliga och lite trista, trots att många av oss tillbringar åtskilliga vakna timmar på kontoret varje dag. Relationen mellan anställda och kontorsinredningen spelar faktiskt en viktigare roll för välbefinnandet och för företagets framgång än man kan tro. Har en arbetsplats en snygg och social inredning kan det väga upp för höga arbetsprestationer eller långa dagar, medan tråkiga arbetsmiljöer inte motiverar lika väl och till och med kan skapa stress. Ett genomtänkt kontor skapar också bättre upplevelser för besökare och kunder samtidigt som det kan hjälpa till att attrahera nya kandidater. Här är några enkla knep från oss på Beleco.

1. Planera in sociala ytor

Sociala ytor möjliggör kreativa idéer och samtal och bör finnas med i planeringen redan från början. De riktigt stora idéerna föds nämligen sällan i konferensrummet utan över en spontankaffe i en skön lounge eller kring ett trevligt matsalsbord i köket på lunchen. 

2. Grönt är skönt 

Den gröna färgen har en lugnade effekt. Den skapar balans, lugn, säkerhet och trygghet. Grönt sätter själen i positiv gungning, väcker lust att göra och upptäcka saker. Grönt anses vara källan till kreativitet. Att inte ha gröna fingrar behöver inte längre sätta käppar i hjulet för att kunna omges av växter och blommor. Tvärtom - nu finns snygga och verklighetstrogna konstgjorda växter och blommor att tillgå som inte kräver underhåll eller riskerar att dö. 

3. Personliga blickfång

När du sitter vid ditt skrivbord eller när besökaren tar första steget in på kontoret, är det viktigt att titta på något som man tycker om att titta på. Tavlor och andra väggmotiv kan man byta ut ofta för att skapa olika motiveringar för mål och känslor. Eller om det är ett fönster som fångar blickfånget, placera en riktigt snygg kruka där med en vacker växt i och addera gardiner för att få ett mer tilltalande intryck. 

4. Välstädade skrivbord

Att ordna snyggt på skrivbordet är A och O för ett fint kontor. Sätt dina papper i snygga tidskriftssamlare, pennor i pennställ och småsaker i en fin ask. Att ha ett för stort skrivbord är kontraproduktivt. Bättre med ett litet som gör att man kontinuerligt behöver plocka bort överflödiga saker. Höj- och sänkbart är en hygienfaktor för att öka välmåendet bland anställda.

Höj- och sänkbart skrivbord 120X60 - svart | Höj- och sänkbart skrivbord 160X80 - svart

5. Blanda detaljer

Var inte rädd med att blanda nytt och gammalt för att skapa en personlig karaktär och känsla som sitter kvar när man inte är på kontoret. Grundregeln är att gruppera dessa för att skapa stilleben. Stilleben är inte bara ett smart sätt att få ordning på prylarna utan skapar också blickfång.

6. En snygg bokhylla

Nuförtiden översvämmas inte kontorens bokhyllor med pärmar, men investera i enhetliga pärmar om ni inte är helt pärmlösa än. Lätta upp intrycket i bokhyllan med snygga boxar, askar och detaljer. Det finns också hyllor med kreativ design som ger hela rummet ett lyft.

7. Hyr istället för att köpa

Ett kontor och företag är ofta under utveckling, rörelse och förändring. Man kanske växer i personal eller minskar under perioder, under ett år behöver ett rum vara mötesrum och nästa år behöver de vara arbetsrum för en specifik arbetsgrupp, eller så tycker ni att de är viktigt att hänga med i trender och vill därför uppdatera inredning i er lounge en gång om året. Allt detta gör såklart att ni har olika behov på arbetsplatsen vid olika tidpunkter. Att hyra kontorsmöbler är därför ett både smidigt, konstnadseffektivt och hållbart alternativ. Ditt kontor kan på så sätt vara helt flexibelt och anpassas efter företagets olika behov och ni slipper ha möbler som bara står och tar plats eller inte fyller sin funktion under perioder.

8. Kontraster

Många kontorsrum innehåller möbler i ljusa färger och tillsammans med ljusa väggar och golv känns det kanske inte så roligt. För att skapa värme och trivsel bör du satsa på att addera färger som kontrasterar mot rummets befintliga färgskala. Ett rum med en varm färgskala tjänar till exempel på inredningsdetaljer med kalla kulörer

9. Använd många ljuskällor

Studier visar att vi mår och presterar bättre av naturligt ljus. Om ditt kontor är mörkt kan det därför vara klokt att undvika gardiner och persienner för att få in så mycket ljus som möjligt från fönsterna. Satsa också på flera ljuskällor. I dag finns  golvlampor, skrivbordslampor och taklampor i snygg design vilket bidrar till ett stilrent helhetsintryck. 

Produkter i artikeln

Läs mer