Visa alla stories

De 8 vanligaste misstagen vi gör när vi stylar vår bostad inför försäljning

För att maxa försäljningspriset på din bostad vill du få till den perfekta känslan hos dem som kliver över tröskeln. Här är expertens tips på misstagen du inte ska göra om du vill lyckas med din homestyling.

"Rätt paketering kan öka slutpriset när du säljer din bostad och många försöker därför fixa till sitt hem. Men det är inte helt enkelt att få till den rätta känslan och den röda tråden i inredningen," säger Karin Elfström, stylist på Beleco. Här är några av de vanligaste misstagen vi gör när vi försöker styla våra hem själva:

1. Du gör bostaden för opersonlig

Du kanske har sett bilder av sterila hem med vita väggar och helt utan personliga saker och tänkt att det är så en framgångsrik bostadsförsäljare bör inreda sitt hem. Men det stämmer inte. Tvärtom ska du inte vara rädd för att låta din bostad visa din personlighet. Visst bör du plocka undan de plottriga tidningshögarna som drällt i månader, privata teckningar och anteckningar som döljer sig bakom kylskåpsmagneterna, en hel del privata foton och andra pryttlar men låt inte bostaden förvandlas till ett helt opersonligt hem. Det är bättre att spekulanterna känner att ditt hem är hemtrevligt och att de känner sig välkomna när de kliver innanför ytterdörren.

vintagebafriken styling homestaging av bostad, inför bostadsförsäljning, mäklare, stylister, beleco market, hyr möbler
Styling: VF Studio

2. Du tänker inte på vilken målgrupp du vänder dig till

Vem är den potentiella köparen av din bostad och vilka förväntningar har han eller hon på hur din bostad ska se ut? Fundera över det för att kunna möta de förväntningar som finns.

3. Du glömmer entrén

Första intrycket är superviktigt! Kom därför ihop att piffa utomhus om du bor i hus. Placera färska växter i fina krukor vid entrén, göm soptunnan, byt ut dörrmattan mot en fräsch och se till att lampor och dörrklocka fungerar.

4. Du har för få lampor

Se över lampsituationen, rum för rum. I ett vardagsrum behöver du ofta ha 3-4 lampor beroende på rummets storlek. Det kan vara en taklampa, en lampa i fönstret, en lampa på något sidobord och kanske en golvlampa. Lamporna lyser upp och skapar dessutom en varm känsla.

6. Du snålar på accessoarerna

Blommor, färska kryddor eller fänkål i en skål är perfekta färgklickar som dessutom skapar en fräsch känsla och trivsel. Snåla inte! Skapa tydliga blickfång genom att gruppera saker. Färska kryddor vid spisen kan grupperas tillsammans eller med oljor. Ljusstakar eller lyktor blir också fina i grupp.

6. Du slarvar med städningen

Till sist - styla inte så mycket så att du glömmer att städa rent! Spekulanter drar både ut lådor och öppnar skåp. Se därför till att det är ordning och reda även i dessa utrymmen på samma sätt som du ser till att utsidan av bostaden är i fint skick. Rensa i badrumsskåpen, putsa dina fönster skinande rena, städa källaren och kör iväg med skräpet i boden till återvinningen. En hugad spekulant vill titta överallt.

7. Du glömmer att fixa sakerna på att-göra-listan

Vem har inte en åtgärdslista för hemmafix som aldrig blivit av? Nu är det rätt tid att få det gjort. Spackla det där hålet i väggen där det satt en krok förut, måla de där listerna eller smörj gångjärnet till badrumsdörren som gnisslat en tid. Det är lätt att förbise saker som du vant dig vid men dessa saker drar ner det allmänna intrycket av din bostad och är värda att ta tag i.

8. Du tar dig vatten över huvudet

Att sälja sin bostad kan vara överväldigande och du kanske inte har tid eller möjlighet att göra allt själv. Gör det enkelt för dig och ta hjälp av ett proffs! För styling gör skillnad och det lönar sig att anlita professionell hjälp. Med styling brukar det förväntade slutpriset öka med minst 5% - 10%. Varför? Genom att styla, rensa bort, flytta om och byta ut inför fotografering och visning ser stylisten till att visa upp bostaden från sin bästa sida (det är väldigt lätt att bli hemmablind). Den optimeras för att bli så inspirerande och välkomnande som möjligt för potentiella köpare så att de ska drömma om ett framtida liv i just din bostad.

Läs mer