Visa alla stories

#whitemonday – För cirkulära alternativ

Skogarna brinner och isarna smälter. Det finns en jord, som är hemmet för oss alla, och vi förbrukar långt bortom dess resurser. Vi vet att saker måste förändras - det pratas flygförbud och vegankost - men samtidigt ökar konsumtionen. Hur tänker vi där egentligen?

White Monday skapades 2017 som en motpol till shopping-högtiden Black Friday. Medan Black Friday står för linjär slit och släng konsumtion och extrem konkurrens, står White Monday för cirkulär konsumtion och samarbete. En cirkulär ekonomi handlar om att dela, hyra, laga, låna, återbruka och återvinna. Det är ett nytt sätt att tänka, istället för det gamla "slit och släng". Bakom initiativet ligger kläd-lagar-startupen Repamera AB som sedan 2018 arrangerar White Monday tillsammans med The Swedish Association of Responsible Consumption.

Världen är redan full av fullproppade garderober, oanvända verktyg och enorma högar skräp. Vi har producerat tillräckligt. Det är dags att ta ansvar och förvandla det som annars bara används någon enstaka gång och sen slängs till resurser.

"En cirkulär ekonomi är baserad på principerna att designa bort svinn och utsläpp, att upprätthålla användandet av produkter och material, och att regenerera naturliga system"
-
Ellen McArthur Foundation

Med en cirkulär inställning slipper vi onödigt slöseri och kan börja använda det som redan finns i en mycket högre grad. Tänk dig till exempel en traditionell möbelförsäljare: låt oss säga att de producerar en soffa som köps in för 15000 kr av ett produktionsbolag till en filminspelning. På sin höjd säljs den kanske vidare någon gång eller återvinns men troligtvis används den bara en enda gång. Sen ställs den i ett förråd eller slängs. Onödigt tycker vi.

Tänk om samma möbeltillverkare började hyra ut sina produkter istället? Till samma filminspelning skulle produktionsbolaget kunna hyra en soffa för 1500 kr istället för att köpa. Sedan skulle samma soffa kunna hyras ut 100 gånger till andra som behöver den. Exakt det här är vad Beleco hjälper möbeltillverkare att göra. Hos Beleco hyr man möbler och betalar för att använda - istället för att köpa. Det bli en win-win för alla: för användarna, för Beleco, för tillverkarna och för planeten så klart.

Vi på Beleco - och alla andra som deltar i White Monday - tror att framtiden är en cirkulär delningsekonomi, istället för det gamla stil och släng. Det konsumeras mer och mer, på helt ohållbara sätt, och vi måste vända den trenden. Det globala användandet av material tredubblades från 1970 till 2017, från 26,7 till 92,1 miljarder ton. Ökad produktion och konsumtion ger större utsläpp och en stor del - hela 62% - av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från extraktion, bearbetning och production av varor. När man vet det blir det väldigt tydligt att det som gör skillnad är att minska produktionen av nya varor och ta till vara på det vi redan har.

Världen uppskattas idag till att vara bara 9% cirkulär - alltså att 91%, motsvarande 84,4 gigaton - är nyproducerat. Vi på Beleco - och alla andra som deltar i White Monday - tror att framtiden är en cirkulär delningsekonomi, istället för det gamla stil och släng. Join the circular movement, med 200+ organisationer, influencers och företag världen över.

Läs mer